YT Organic - шаблон joomla Окна

Gondolatok 1.

Nem sokkal Apu halála előtt az egyik reggel ezzel fogadott:

- Képzeld azt álmodtam, hogy 9,30 métert ugrottam távolban.

Az bizony derekas eredmény mondtam neki. A saját legjobbjánál (6,70m) - ami az 50-es években igen jó eredménynek számított - több mint két és fél méterrel volt jobb. De még a jelenlegi világcsúcsnál is több mint harminc centiméterrel nagyobb. Egy újabb jó alkalom volt, hogy a sportról beszélgessünk. Megkérdeztem, milyennek érezte az ugrást? Azt mondta nagyon könnyűnek, és jó volt a deszkafogás is. Nézett előre és mosolygott. Láttam ahogy eltűnődött azon, ahogy ő ugrott akkoriban. Ó nagyon más világ volt az. Máshogy edzettek mint manapság. Tudom, hogy eljátszott a gondolattal: mire lett volna képes ezekkel a modern edzésmódszerekkel. Nagyon maximalista volt és a szerény lehetőségek ellenére fáradtságot nem ismerve edzett és próbált a legjobb lenni. 84 évesen is tagolt volt a hasizma és a combján kontrasztosan elvált a feszítő és hajlító izom. Nem úgy nézett ki mint egy 80 éves bácsika. Megkérdeztem, hogy ha tehetné újra keményen edzene és azt mondta:

- Hát persze!

Hát persze, hogy ezt a választ kaptam. Nem is tudtam volna tőle másféle választ elképzelni. Senki nem tud kibújni a bőréből, Ő sem tudott. Őszinte volt és láttam a csillogást a szemeiben miközben arra gondoltam, hogy a mai fiatalság egy jó része munkára foghatatlan. Gyorsan kihátrálnak az akadályok és nehézségek elöl miközben egy 84 éves ember a sportról álmodik. A mostoha körülményekre, vagy egyéb banális dologra hivatkozva keresik a kibúvókat ahelyett, hogy a saját határaikat feszegetnék. Túl sok az ösvény ami levezet az útról. Akkoriban nagy értéke volt annak ha valaki sportolt. Más volt a megitélése mint manapság. A társadalom is arra épült akkoriban most meg pont fordítva: A sport akar a társadalomra épülni. Könyörögnek, kilincselnek az edzők testnevelők, hogy az utánpótlás ne apadjon el, akkoriban meg hazazavarni nem lehetett a fiatalokat edzésről. Ekkorát változott a világ? Bizonyosan így van, de mint ahogy egy közhellyel érvelve minden fejben dől el alapon: Egy kompetens "generátorral" ezek életben tarthatóak. Sokszor mondogatta, hogy "Nagyon nehéz helyzetben vannak a mostani testnevelők és edzők". De soha nem mondta azt, hogy a helyzet reménytelen. Mindenkinek meg kellene ismerni az érzést amit a rendszeres sportolás nyújt. Nincs kifogás! Én sem voltam egy nagy szám tornából de volt egy nagyon jó "generátorom" aki motivált. Jó lenne ha újra a sport lenne a mérce, teljesítménytől függetlenül.

Nagyon nagy ugrás az a 9,30! Megígértem neki, hogy amint az első lehetőséget meglátjuk nekilátunk felkészülni rá, mert ugye minden fejben dől el... Sportoljatok rendszeresen, és megváltozik az életetek!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés