YT Organic - шаблон joomla Окна

Gondolatok 1.

Nem sokkal Apu halála előtt az egyik reggel ezzel fogadott:

- Képzeld azt álmodtam, hogy 9,30 métert ugrottam távolban.

Az bizony derekas eredmény mondtam neki. A saját legjobbjánál (6,70m) - ami az 50-es években igen jó eredménynek számított - több mint két és fél méterrel volt jobb. De még a jelenlegi világcsúcsnál is több mint harminc centiméterrel nagyobb. Egy újabb jó alkalom volt, hogy a sportról beszélgessünk. Megkérdeztem, milyennek érezte az ugrást? Azt mondta nagyon könnyűnek, és jó volt a deszkafogás is. Nézett előre és mosolygott. Láttam ahogy eltűnődött azon, ahogy ő ugrott akkoriban. Ó nagyon más világ volt az. Máshogy edzettek mint manapság. Tudom, hogy eljátszott a gondolattal: mire lett volna képes ezekkel a modern edzésmódszerekkel. Nagyon maximalista volt és a szerény lehetőségek ellenére fáradtságot nem ismerve edzett és próbált a legjobb lenni. 84 évesen is tagolt volt a hasizma és a combján kontrasztosan elvált a feszítő és hajlító izom. Nem úgy nézett ki mint egy 80 éves bácsika. Megkérdeztem, hogy ha tehetné újra keményen edzene és azt mondta:

- Hát persze!

Hát persze, hogy ezt a választ kaptam. Nem is tudtam volna tőle másféle választ elképzelni. Senki nem tud kibújni a bőréből, Ő sem tudott. Őszinte volt és láttam a csillogást a szemeiben miközben arra gondoltam, hogy a mai fiatalság egy jó része munkára foghatatlan. Gyorsan kihátrálnak az akadályok és nehézségek elöl miközben egy 84 éves ember a sportról álmodik. A mostoha körülményekre, vagy egyéb banális dologra hivatkozva keresik a kibúvókat ahelyett, hogy a saját határaikat feszegetnék. Túl sok az ösvény ami levezet az útról. Akkoriban nagy értéke volt annak ha valaki sportolt. Más volt a megitélése mint manapság. A társadalom is arra épült akkoriban most meg pont fordítva: A sport akar a társadalomra épülni. Könyörögnek, kilincselnek az edzők testnevelők, hogy az utánpótlás ne apadjon el, akkoriban meg hazazavarni nem lehetett a fiatalokat edzésről. Ekkorát változott a világ? Bizonyosan így van, de mint ahogy egy közhellyel érvelve minden fejben dől el alapon: Egy kompetens "generátorral" ezek életben tarthatóak. Sokszor mondogatta, hogy "Nagyon nehéz helyzetben vannak a mostani testnevelők és edzők". De soha nem mondta azt, hogy a helyzet reménytelen. Mindenkinek meg kellene ismerni az érzést amit a rendszeres sportolás nyújt. Nincs kifogás! Én sem voltam egy nagy szám tornából de volt egy nagyon jó "generátorom" aki motivált. Jó lenne ha újra a sport lenne a mérce, teljesítménytől függetlenül.

Nagyon nagy ugrás az a 9,30! Megígértem neki, hogy amint az első lehetőséget meglátjuk nekilátunk felkészülni rá, mert ugye minden fejben dől el... Sportoljatok rendszeresen, és megváltozik az életetek!

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Képfeltöltés

Feltöltés...
Kérem várjon!
Válassza ki a file-t