YT Organic - шаблон joomla Окна

Korabeli cikkek: Nyers erő helyett ügyesség

 

A cselgáncs (vagy más néven dzsiu-dzsicu, jiu, jitsu, judo) japán eredetű testedző és önvédelmi küzdősport. Lényege, hogy az ellenfelet nem a nyers erővel, hanem jól átgondolt és az érzékeny testrészekre ható fogásokkal (ütés, csavarás, rúgás, stb.) győzik le. Ma már világszerte — így hazánkban is - meghonosodott és felvették az olimpia műsorába is. Szolnokon tíz éve ismerik.

- Felszabadulási dísztorna keretében, 1960-ban volt egy bemutató a Verseghy Gimnáziumban - emlékezik vissza Bíber Pál testnevelő tanár. - A Szolnoki MTE akkor határozott a szakosztály alakításáról.

Női cselgáncsozó

Bíber Pál lett az edző és a TF-en szerzett ismeretek alapján kezdett tanítani. Hat év után jelentkezett az első eredmény: Bogdándy György országos ifjúsági bajnok lett. Főleg középiskolásokból áll a versenyzőgárda. Újabban az utánpótlás biztosítására 12-14 éves fiatalokat toboroznak. Bizonyos szűrővizsgán esnek át s ha megmaradnak akkor járhatnak hetenként kétszer edzésre, a Verseghy Gimnáziumba. A szakosztály életképességét bizonyítja, hogy a negyvenes létszámból 25-30 látogatja rendszeresen az edzéseket. Még egy lánnyal is találkoztunk. Kovács Teréz középiskolai tanuló. Miért éppen a cselgáncsot választotta? 
"Nagyon, tetszik. Jó folytatása az általános iskolában tanultaknak, nagyszerű gimnasztika. Külföldön már női versenyzők is vannak, igaz, bajnokságot még nem rendeznek." 
A mostani gárdából Bogdándyn, az azóta országos felnőtt nehézsúlyú bajnokság második helyezettjén kívül kitűnik még Budai Kálmán aki az országos seregszemlén első lett, tehetségével a többszörös területi és vidéki bajnok Skrinek István és a serdülő Török Ferenc. Jól képzett még Novák Károly ifiúsági területi bajnok. Tóth Sándor országos ifjúsági második Stork Sándor területi bajnok, a serdülők közül Kocsis Andor. Mitre László, Kocsis György és Fodor Károly. Újabban sok támogatást kapnak az elnökségtől, és meg is érdemlik, hiszen a tag-díjfizetést tavaly száz százalékon felül teljesítették.

Vetálytársak, de nem ellenségek

Jól megértik egymást megyénk második. a Kilián FSE 1965-ben alakult szakosztályával, ahol Ferencz Attila vezeti az edzéseket. Náluk kezdetben felnőttekkel foglalkoztak, országos szinten is volt érmes versenyzőjük, sőt NB I-be is kerültek innét cselgáncsozók: Most serdülőket és úttörőket toboroznak. Közöttük vidéki bajnok Gáspár, aztán az úttörőknél Vincze, Kovács, Letenyed, Molnár, a serdülőknél Bencsik, Fazekas, 
Kácser, Kiss, Pintér, az ifjúságiaknál Bozsó, Besze, Oláh és Fazekas a tehetséges. Közösen rendeznek helyi és egymás közötti versenyeket és együtt járnak a különböző bajnokságokra. A két szakosztályból mindig kerülnek az országos döntőkbe, többek nevét az érmesek között is jegyzik. 
Bogdándy japán mesterek keze alatt is dolgozott Miként pártolt ehhez a sportághoz? 
"Ügyességet, gyorsaságot, talpraesettséget kíván. Rendszeres edzés, helyzetfelismerés, rutin, kondíció kell ahhoz, hogy valaki jó versenyző legyen és rengeteg dobásfajtát kell ismerni." 
Japánban kötelező iskolai tantárgy, hazánkban még nem annyira elterjedt. Nem tartozik a költséges sportágak közé így várható, hogy népszerűsége a jövőben egyre növekszik.

(pataki) 1970. március 13. SZOLNOK MEGYEI NÉPLAP

 

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés

Hozzászólások  

#1 TÖRÖK FERENC 2016-12-15 08:03
Erre a Néplapban megjelent írásra nem emlékszem, de a serdülő OB.-ra igen, sajnos csak harmadik lettem-mellettem a csoport képen, PÁLYI sporttársam áll aki Mezőtúron élt-sajnos már nincs köztünk Ő sem!
Idézet