YT Organic - шаблон joomla Окна

Bíber Pál Emlékverseny 2016 - visszapillantó

Közel napra pontosan 46 éve, hogy az országban első ízben megrendezésre került a középiskolások országos cselgáncs bajnoksága a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnáziumban. Pali bácsi mint ötletadó és főszervező a legnagyobb alapossággal, magas színvonalon rendezte meg segítőivel a viadalt, amely a Judo szövetség akkori elismerését is kivívta. Bíber Pál testnevelő tanár úr 2014. december 7-én örökre itt hagyott bennünket, viszont ránk hagyta azt a szellemiséget, ami az ő több mint fél évszázados munkáját átjárta.

Az ő tiszteletére a Bíber Pál emlékoldal, a Szolnoki Sportcentrum Sportiskola, és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola közösen rendezte meg az I. Bíber Pál Nemzetközi Judo emlékversenyt összekötve a Rákoczi kupával. Szolnoki viszonylatban ritkán látott lelkesedéssel és összefogással   sikerült lebonyolítani a viadalt. Az emlékoldal és a család a verseny napjára egy külön megemlékező helyet alakított ki a Sportiskola főépületében, ahol a Pali bácsi relikviái és életrajzi bemutatója mellett vetítésre került a szolnoki Judo kezdete című 48 perces kisfilm, ami kifejezetten az emlékversenyre készült. A verseny díszserlegeit Ambrus Attila készítette el, aki a rendezvényen is tiszteletét tette. Az általa kézzel készített serleg az 1970-ben a középiskolai bajnokságra készített kupa egy hasonmása volt. Már 3 órával a kezdés előtt érezhető volt, hogy nagy mezőny lesz jelen a versenyen. Minden várakozást felülmúló 25 egyesület 136 diák "B" és "C" korosztályú versenyzője érkezett a Tiszavirág Arénába. 

 A Kézdivásárhelyről érkező 14 judokával pedig nemzetközi viadallá alakult a megmérettetés. A 11-kor kezdődő  megnyitóünnepség 1 perces néma tisztelgéssel kezdődött a verseny névadója előtt.

 

A megnyitóbeszédet Török Ferenc, Pali bácsi egykori kiváló tanítványa,  edzőkollégája, a Szolnoki Sportiskola Judo szakosztályának vezetőedzője  nyitotta meg. Beszédében elmondta, hogy Bíber Pál tanár úr kezdeményezésére  indult el a Judo Szolnokon az 1960-as évek elején. Kisiskolások képzésével a megyeszékhelyen megteremtette a sportág alapjait (amely a mai napig olimpikonokat nevel az országnak). Ezt követően Töreki András a szolnoki Rákóczi Ferencz Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a Rákoczi Kupa egy minőségi változáson esett át a Bíber Pál emlékverseny megalakulásával, amely az előző évi 33 indulót tekintve idén már 136-ra emelkedett. Őt követte Rózsa József a Szolnoki Sportiskola igazgatója, aki a beszédében Bíber Pál edzői nagyságát és szellemiségét  méltatva: egy üzenetet fogalmazott meg a fiatal judokák felé. A sportág az egészség megőrzése, a judo gyakorlása, a küzdeni tudás elsajátítása mellett az életre való felkészülés egy állomása is lehet. A verseny végig sportszerű keretek között zajlott és igen magas színvonalú mérkőzéseket hozott. A legtöbb első helyezést a Kézdivásárhely csapata nyerte 5 arannyal, őket követte a Kőrős Judo SE: 3, és a szolnoki csapat szintén 3 győzelemmel. Felnőtt nemzetközi színvonalhoz közeli technikai háttér, az interneten elérhető online közvetítés, és külön a versenyre készített okostelefonos alkalmazás a jelenlegi kor lehetőségeit felvonultatva méltó módon képviselte a névadót. A mérkőzéseket kivetítőn lehetett követni, a sorsolást követően pedig azonnal megjelenítésre kerültek a tabellák és a szőnyegbeosztások. Mind a versenyzők mind pedig az edzők, kísérők és a szövetség versenybírái körében nagy népszerűséget ért el a verseny, amely további motivációt ad a következő évi verseny megrendezésére.Szeretnénk köszönetet mondani a Sportiskola Sportcentrum szakmai stábjának az áldozatos munkáért, a Verseghy Ferenc  Gimnáziumnak és a II. Rákóczi Ferencz Általános Iskolának a közreműködésért. A szolnoki Honvéd Asztalitenisz szakosztálynak a kellékekben való kisegítésért, és külön köszönet Török Ferencnek, aki nélkül ez az álmunk nem teljesülhetett volna. Jövőre újra jön a Bíber Pál Emlékverseny!

 

Youtube csatorna: ITT

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés